IGANDEA 2023/12/03
Ordizia-Abali-Altzagarate-Itsasondo-Ibares-Ordizia
GOIZEKO 08:00 h.
AURREIKUSITAKO IBILBIDEA
WIKILOC:
LUZERA: 12,82 Km. ALTUERA: 477 m TRACK ZK.:49830876
EGINDAKO IBILBIDEA
Abenduaren 3ko kronika. Ordiziako Mendizaleen eguna ospatzen dugu gaur. Programa hau prestatu dugu:
- 08:00. Mendi irteera: Ordizia - Urkia - Ibares - Ordizia.
- 11:00. Ibares errota bisitatzea.
- 13:00. Poteoa.
- 14:30. Bazkaria Hagapeko elkartean.
28 mendizale elkartu gara goizeko 8etan Torrean. Hotz handia, 2 graduko tenperatura.
Itsasondotik Berostegiraino joan gara eta hemendik, Urkiara igo gara.
Domingotegi eta Garaikoetxea baserrietan eguzkia ikusten hasi gara eta, pixka bat aurrerago, laino-itsaso tipikoa, ederra. Urkian oskarbi zegoen.
Hemen elkartu zaigu Lizartzarra, beraz 29 mendizale.
Urteko lehen sagardoak probatzeko aukera izan dugu, oso onak inpresioaren arabera.
11:00etan geratu ginen Ibaresen, eta azkar eta martxa onean joan gara. Itsasondora jaitsi ahala, hodeien itsasoan sartu gara berriro. Gipuzkoa sakonarena, hau izan behar du. Aurreikusitako orduan iritsi gara Ibaresera. Ordurako Mikel gure zain zegoen bere familiarekin, erroten historia eta funtzionamendua azaltzeko, oro har, eta Ibaresko errotarena bereziki. Azalpena ezin hobea izan da, oso interesgarria. Eskerrik asko, Mikel.
Hemendik dutxara, eguneko hirugarren hitzordura garaiz iristeko, poteoa. Hemen, mendira joan ez diren alfer batzuk elkartu zaizkigu. Nagia eman die.
Arauzko poteoaren ondoren, Hagapeko bazkaltzera. 46 lagun elkartu gara,
Tupa, Javi, Txus, Barrena, Julen eta Jose Angel sukaldariek prestatu diguten menuaz gozatzeko. 4 Mitxelin izarreko bazkaria prestatu digute. Entremes anitzak, garbantzuak (Larragakoa?), kokotxak eta postrea. Dena oso ona. Eskerrik asko. Oso giro ona izan dugu bazkari osoan, oso atsegina izan da. Postreetan, gure lehendakariaren hitzak entzun ditugu, oso txalotuak. Bereziki gogoratu ditugu gurekin egon ohi ziren eta jada ez dauden pertsonak.
Gero, bazkalostean eta pixkanaka, bakoitza bere etxera, bihar, batzuek lan egin behar dute. Eskerrik asko guztioi.
Crónica del domingo 3 de diciembre. Hoy, celebramos el día de Ordiziako Mendizaleak. Hemos preparado el siguiente programa:
- 08:00. Salida montañera: Ordizia - Urkia - Ibares - Ordizia.
- 11:00. Visita al molino de Ibares.
- 13:00. Poteo.
- 14:30. Comida en la sociedad Hagapeko.
28 montañeros nos hemos juntado a las 8 de la mañana en Torrea. Mucho frío, 2 grados de temperatura.
Hemos ido por Itsasondo hasta Berostegi y desde aquí, hemos subido a Urkia. En los caseríos Domingotegi y Garaikoetxea, ya hemos comenzado a ver el sol y, un poco más adelante, el típico mar de nieblas, precioso.
En Urkia, ya estaba totalmente despejado. Aquí se nos ha juntado el Lizartzarra, así que 29 montañeros. Hemos tenido la oportunidad de probar las primeras sidras del año, buenísimas según la impresión.
Habíamos quedado a las 11 en Ibares, así que nos hemos ido rápido y a buena marcha. Según hemos ido bajando a Itsasondo, otra vez nos hemos metido en el mar de nubes. Lo de la Gipuzkoa profunda, debe ser esto. Hemos llegado a Ibares a la hora prevista. Ya nos estaba esperando Mikel con su familia, para explicarnos la historia y funcionamiento de los molinos en general y del molino de Ibares en particular. La explicación ha sido perfecta, muy interesante. Eskerrik asko, Mikel.
Desde aqui, a la ducha, para llegar a tiempo a la tercera cita del día, el poteo. Aquí se nos han juntado algunos vagos que no han ido al monte. Les ha dado pereza.
Después del poteo reglamentario, a comer a Hagapeko. Nos hemos juntado 46 personas, para disfrutar del menú que nos han preparado los chefs: Tupa, Javi, Txus, Barrena, Julen y José Angel. Nos han preparado una comida de 4 estrellas Mitxelin. Entremeses variados, garbanzos (¿de Larraga?), kokotxak y postre. Todo buenísimo. Eskerrik asko. Hemos tenido muy buen ambiente durante toda la comida, ha sido muy agradable. En los postres, hemos escuchado de las palabras de nuestro presidente, ampliamente aplaudidas. Hemos recordado, de forma especial, a las personas que solían estar con nosotros y ya no están.
Después, sobremesa y poco a poco, cada uno a su casa, que mañana, algunos tienen que trabajar. Muchas gracias a todos.